PROJECT

Utiliteit

Verbouwing garagebedrijf en showroom

Tarweweg te Nijmegen

Wanneer :
Eind 2015 / begin 2016

Waar :
Tarweweg 1 in Nijmegen.

Opdrachtgever :
Kbma BV. in Wijchen (www.kbma.nl). Intake gesprekken gevoerd door Bouwadviesbureau Ricon Wijchen (www.riconwijchen.nl)

Werkzaamheden :
Hoofdconstructeur van de staal-, beton- en fundatieconstructie betreffende het verbouwingsvoornemen van een showroom / garage.

In verband met de verbouwing moesten kolommen, gevelwindverbanden, etc. wijken om de routing van de voertuigen in het pand logisch te houden. Er zijn nieuwe gevelopeningen gemaakt voor toegang van voertuigen. Inpandige verdieping(en) zijn uitgebreid of volledig nieuw gebouwd, kortom een ingrijpende verbouwing.

Het bestaande pand is in verschillende fases is gebouwd/ verbouwd. Het 1e deel stamt uit 1978, waarna er in 1994 en 2004 flinke uitbreidings- en verbouwingswerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Dit gaf een uitdaging in het blijven garanderen van de x,y stabiliteit van het pand. Zo zijn er door het ontwerp verschillende bestaande stabiliteitsverbanden komen te vervallen die uiteindelijk weer op een andere plek terug moesten komen.

De vloeren van de garage, werkplaats en wasgelegenheid zijn als vloeistofdichte betonvloeren ontworpen. De scheurwijdte van het beton moet dan beperkt blijven. Dit geldt ook voor de afmetingen van de toe te passen hoofdwapening.

De hoofdwapening heeft o.a. de restrictie dat de maximale maaswijdte s = 100mm¹ mag zijn om zo het scheurpatroon van het beton te beperken. De toelaatbaar geachte scheurwijdte in het beton mag daarbij dan w:max = 0,20mm¹ zijn.

In de bijlage enkele foto’s uit eigen werk.