PROJECT

Civiel

Dwarskrachtbeugel(s) voorgespannen brugliggers

Rijksweg A44 te Leiden

Wanneer :
Eind 2014 / begin 2015

Waar :
Rijks autosnelweg A44, de aanbruggen over de Oude Rijn nabij Leiden

Opdrachtgever :
Janssen Lastechnieken BV. in Wijchen (www.janssenlastechnieken.nl) /
Dywidag Systems International BV. (DSI) (www.dywidag-systems.nl)

Werkzaamheden :
Ontwerpen van stalen dwarskrachtbeugels, waarop de (2 stuks per dwarskrachtbeugel) gepatenteerde voorspanstaven type 32-WS-1050 worden aangebracht.

Adviesbureau Stapelbroek heeft de ontwerpberekening voor de zacht stalen delen van de dwarskrachtbeugel uitgevoerd. Het doel was het versterken van de bestaande prefab voorgespannen betonnen brugliggers van de vaste brug.

De gepatenteerde voorspanstaaf van Dywidag (32-WS-1050) is een gladde staaf van ø32mm¹ met fijne gerolde draad op de eind(en). De karakteristieke breukkracht betreft 844 kN (= 84.400 kg).
De afwerking en behandeling van de zacht stalen dwarskrachtbeugels zijn volledig in overeenstemming met de RWS. Richtlijn-Ontwerp-Kunstwerken (R.O.K.). Zo is een aanzienlijk deel van de lasverbindingen ultrasoon en met röntgen gecontroleerd op lasfouten. Volgens voorschrift zijn de stalen delen als doorsnedeklasse 3 (semi-gedrongen, elastisch) doorgerekend. Volgens de E.C. normen is plastisch rekenen (doorsnedeklasse 1 en 2) niet toegestaan.

In de bijlage enkele foto’s met bronvermelding.