PROJECT

Civiel

Industriële renovatie fabriek Fermacell

te Niftrik

Wanneer :
Medio 2018

Waar :
Fermacell BV., Loonsewaard 20 in Niftrik

Opdrachtgever :
Fermacell BV. (www.jameshardie.com)

Werkzaamheden:
Adviesbureau Stapelbroek fungeerde als hoofdconstructeur voor alle constructieve aandachtspunten die voortkwamen uit de renovatie van een fabriekspand.

De Fermacell fabriek in Niftrik heeft een industriële renovatie ondergaan. De renovatie betrof onder andere het vervangen van een 400 ton zware pers. Het uitnemen van de oude pers is in delen gebeurd. Het opbouwen van de nieuwe (gerenoveerde) pers was een omvangrijke operatie. Zo zijn de bijna 70 ton wegende boven- en ondertafel via een tijdelijke hulpconstructie via een horizontale rails eruit geschoven. Een speciale 150 tons mobiele kraan heeft deze er vervolgend uit gehesen. De mobiele kraan is dusdanig gemaakt dat deze door een deuropening van 3x3m heen kan. In de uitvoering heeft dit voorkomen dat een deel van het bestaande gebouw afgebroken moest worden.

De vloer waarop de zware kraan zou afstempelen stond op prefab betonpalen. De grond daaronder was deels weggezakt. De bestaande vloer kon de tijdelijk optredende stempelkracht van ca. 110 ton niet dragen. Om de bestaande vloer draagkrachtig te maken is gebruik gemaakt van een druk opbouwende bodeminjectie.

Het zware transport van ca. 80 – 85 ton moest deels kort langs de Maasoever (talud). Daarom is het talud, volgens de lamellenmethode van Bishop, aanvullend getoetst op stabiliteit (afschuiving). Er is rekening gehouden met de verschillende waterstanden voor de definitieve go van het zware transport vlak langs de rand van het talud.

In de bijlage enkele foto’s uit eigen werk.