PROJECT

Civiel

Nieuwbouw voetgangersbrug "de hooibrug"

Over rivier De Dommel te St. Oedenrode

Wanneer :
Medio 2019 (van start)

Waar :
Gelegen in de wandelroute “buurtschap Oud Rijsingen” in St. Oedenrode

Opdrachtgever :
Kunststichting Kunst in St. Oedenrode / projectleider Peter van den berk (www.petervandenberk.nl).

Werkzaamheden :
Hoofdconstructeur van de fundatie- en staalconstructie van de nieuwbouw voetgangersbrug t.b.v. een laarzen(wandel)pad “De Hooibrug” over rivier De Dommel in St. Oedenrode.

De brug kent 2 hoofddragers bestaande uit thermisch verzinkt staal rustend op een stalen buispaalfundering als landhoofd(en). In verband met het ontwerp koen we ervoor om te werken met een Corten-stalen afwerking om een verroeste look te geven aan De Hooibrug.

De Dommel kent een zeer fluctuerend afvoerdebiet. Zo kan er in een droge periode ca. 14 m³/s door de Dommel stromen. Tijdens een hoogwaterperiode neemt dat toe tot ca. 100m³/s of meer.

In de ontwerpberekening is dan ook rekening gehouden met een botsbelasting van evt. drijvend bomenhout. Gezien de breedte van de brug is geen belasting van een zgn. onderhoudsvoertuig meegenomen op de brug. De stalen buispalen op de oevers zijn naast hun verticaal draagvermogen ook berekend op de horizontaalbelasting als gevolg van een eventuele botsbelasting.

Volgens voorschrift zijn de stalen delen als doorsnedeklasse 3 (semi-gedrongen, elastisch) doorgerekend. Volgens de E.C. normen is plastisch rekenen en toetsen (doorsnedeklasse 1 en 2) niet toegestaan.

In de bijlage enkele foto’s uit eigen werk.